vineri, 24 aprilie 2015

Tort cu mere

În general nu sunt adepta dulciurilor fără ciocolată. Sunt fană ciocolată, iar dulciurile fără acest ingredient parcă nu sunt la fel de gustoase, părerea mea. Însă această prăjitură cu mere este genială, gustoasă, rafinată, bună bună bună, de aceea m-am gândit să o împărtășesc cu voi.

Ingrediente:
  • 4-5 mere
  • 6 ouă
  • 300 g zahăr
  • un praf de copt
  • 250 g margarină sau unt
  • 6 linguri făină
  • 8-10 lingurițe dulceață
  • 250 g frișcă

Preparare:
Întâi caramelizăm 200 g de zahăr. Îl lăsăm pe foc până capătă o culoare aurie. Dacă este ținut prea mult devine amar. Întindem zahărul caramelizat pe tot interiorul inclusiv pe pereții tăvii în care vrem să coacem tortul. Este bine să caramelizăm zahărul direct în recipientul (rotund de preferință) în care vrem să coacem prăjitura.
Lăsăm să se întărească zahărul caramelizat și trecem la prepararea blatului. Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă, când spuma devine tare adăugăm și restul de zahăr în ploaie și continuăm să mixăm. Adăugăm și gălbenușurile treptat și mixăm. Când totul devine ca o cremă încorporăm făina tot treptat în care am pus praful de copt, mestecând ușor.
După ce s-a întărit caramelul întindem peste el margarina sau untul, peste tot pe unde am întins caramelul.
Decojom merele, le tăiem pe jumătate și le curățăm de semințe. În gaura unde au fost semințele punem o linguriță de dulceață și așezăm merele cu gura în jos în tavă. Peste punem și compoziția blatului și punem în cuptorul încălzit la 180 grade pentru aprox. 45 de minute.


După ce scoatem din cuptor scoatem tortul din tavă. Îl răsturnăm pe un platou și astfel merele vor ajunge deasupra, iar zeama care de formeaza va însiropa blatul. Când s-a răcit îl ornăm cu frișcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce parere ai?